1. Zaprojektowanie innowacyjnej linii technologicznej do produkcji lodów w kostkach oraz zdobycie ponad 500,000 zł dofinansowania

Przed:

Przed rozpoczęciem współpracy klient miał tylko dobry pomysł i dużo chęci. Jednak brakowało mu doświadczenia w pozyskiwaniu dofinansowania na wprowadzenie w życie jego ambicji.

Udowodniliśmy, że nie potrzeba mieć kontaktów ani być dużą firmą, żeby dostać dofinansowanie na dobrze przygotowany projekt.

Projekt:

Zaprojektowaliśmy innowacyjne rozwiązania do istniejącego na rynku modelu linii technologicznej.

Dzięki temu opracowany został nowy produkt – antyoksydacyjny lód w kostkach.

Po:

Klient otrzymał dofinansowanie na zakup linii technologicznej, do której wprowadzono zaplanowane przez nas innowacyjne rozwiązania. Pozwoliło to na uruchomienie produkcji antyoksydacyjnego lodu w kostkach.

Dzięki naszej pomocy klient dostał ponad 500,000 zł dofinansowania na rozwój i rozpoczęcie swojego produktu.

Wynikiem naszej współpracy jest nowoczesny produkt, który tworzy synergię z pozostałymi produktami.



 

2. Kilkanaście procent lepsza efektywność – realizacja projektu badawczo-rozwojowego dot. upraw hydroponicznych (warzywnictwo)

 

Przed:

Na pierwszej konsultacji produkt był dopiero w fazie pomysłu.

Klient sądził, że dobra organizacja projektu badawczo-rozwojowego nie jest możliwa. Jednak byliśmy w stanie dostrzec potencjał w produkcie i pokazać mu odpowiednie kroki.

Projekt:

R&D HUB koorynował prace badawczo-rozwojowe, który udowodniły zaskakującą wydajność technologicznego zastosowania opracowanej innowacji
Dokonaliśmy wyboru ośrodka badawczego. Stworzyliśmy jasny plan działań, który pozwolił klientowi na oszczędności kosztów prac badawczo-rozwojowych.

W efekcie opublikowano artykuły naukowe, w których udowodniono efektywności zastosowania technologii klienta do wzrostu plonowania upraw hydroponicznych.

Wynalezienie innowacji trwało 8 miesięcy, w tym prace badawczo-rozwojowe.

Po:

Klient dzięki współpracy jest w stanie udowodnić, że jego technologia poprawia efektywność procesu o kilkanaście procent.

Dzięki temu klient jest gotowy do komercjalizacji swojej technologii wśród producentów warzyw.

 

3. Zoptymalizowaliśmy proces sterylizacji – 3% więcej profitu jedną zmianą


Przed:

Proces sterylizacji zabierał około 5% za dużo energii, co skutkowało w wyższych cenach dla klientów oraz mniejszych profitach dla firmy.


Projekt:

Jak rozwiązaliśmy problem obniżonej marży na produkcie?

Zmniejszyliśmy zużycie energii poprzez ponowne użycie ciepła powstałego podczas procesu sterylizacji.

Umożliwiło to ograniczenie zużycia energii w całym procesie. 

2 miesiące tworzenie strategii. 3 miesiące implementacji. 


Po:

Dzięki R&D Hub klient zyskał istotną przewagę konkurencyjną dla swoich produktów. 

Poprawił swój procent profitu o około 3% za na tym poziomie gra dużą rolą.