Nowe badanie naukowe sugeruje, że osoby spożywające nadmierne ilości tłuszczu powinny mieć świadomość, że tego typu dieta wpływa nie tylko na zdrowie metaboliczne i masę ciała, ale może również oddziaływać na mózg.
Dieta wysokotłuszczowa
Zespół badaczy ze Stanów Zjednoczonych i Brazylii przeprowadził eksperyment na młodych szczurach, które przydzielono do dwóch grup: pierwszej, żywionej standardową karmą (11% energii z tłuszczu), lub drugiej, otrzymującej dietę bogatłuszczową (45% energii z tłuszczu), zasobną w kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia zwierzęcego.
Wpływ na mikrobiotę jelitową
Po 9 tygodniach okazało się, że zwierzęta spożywające więcej tłuszczu nie tylko przybrały na masie ciała, ale doświadczyły też zmniejszenia różnorodności mikrobioty jelitowej. Stwierdzono u nich znaczący wzrost ilości bakterii typu Firmicutes oraz spadek bakterii typu Bacteroidetes. Zmiany te można interpretować jako negatywne, biorąc pod uwagę, że mniej różnorodna mikrobiota związana jest z problemami zdrowotnymi, a przewaga Firmicutes nad Bacteroidetes jest charakterystyczna dla diety zachodniej i otyłości.
Reakcje stresowe i lękowe
Naukowcy zaobserwowali również nasilenie ekspresji genów biorących udział w sygnalizacji oraz wytwarzaniu serotoniny, przede wszystkim w regionie pnia mózgu zaangażowanym w reakcje stresowe i lękowe. Wzrost ekspresji jednego z nich – tph2 – powiązany jest u ludzi z zaburzeniami nastroju i wyższym ryzykiem samobójstwa.
Szereg niekorzystnych zmian
Rezultaty badania wskazują więc, że dieta wysokotłuszczowa ma wpływ na populację mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy, modyfikuje procesy związane z przekazywaniem sygnałów nerwowych w mózgu i potencjalnie może przekładać się na zachowania o charakterze lękowym.
Źródła:
- https://biolres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40659-024-00505-1
- https://noticiasdelaciencia.com/art/51030/una-dieta-rica-en-grasas-puede-promover-la-ansiedad