Firma Arla Foods uzyskała zgodę amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) na stosowanie hydrolizatów białka serwatkowego w mieszankach dla niemowląt, co ułatwia zarządzanie alergiami i zapewnia komfort jelitowy.
Organ regulacyjny potwierdził, że cztery składniki w gamie Peptigen® i Lacprodan® spełniają definicję peptonów w Kodeksie Przepisów Federalnych USA. W związku z tym zostały one dopuszczone do stosowania w żywieniu dzieci we wczesnym okresie życia.
Obecnie szacuje się, że 2-3 procent niemowląt w USA żyje z alergią na mleko krowie
Obecnie szacuje się, że 2-3 procent niemowląt w USA żyje z alergią na mleko krowie. W sytuacjach, gdy karmienie piersią nie jest opcją, zazwyczaj zaleca się niemowlętom hydrolizowane mieszanki, których skuteczność została potwierdzona klinicznie.
Biorąc pod uwagę cztery składniki, które Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła do stosowania w produktach żywieniowych dla dzieci w wieku przedszkolnym, regulator potwierdził stosowanie następujących składników:
- Peptigen® IF-3032, ekstensywnie hydrolizowane białko serwatkowe zalecane do stosowania w rozwiązaniach żywieniowych do leczenia alergii. Liczne badania kliniczne potwierdzają jego przydatność dla niemowląt z alergią na mleko krowie.[2]
- Peptigen® IF-3080, który nadaje się również do stosowania w żywieniu osób z alergią, uzyskał aprobatę EFSA potwierdzającą jego bezpieczeństwo i przydatność do stosowania w mieszankach dla niemowląt i mleku następnym w UE w 2023 r.
- Peptigen® IF-3085 to częściowo hydrolizowane białko, które może być stosowane w produktach dla niemowląt z grupy wysokiego ryzyka wystąpienia alergii na mleko.
- Lacprodan® IF-3070, który ma na celu pomoc w łagodzeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Wcześniej Arla Foods Ingredients uzyskała zgodę na stosowanie Lacprodan® IF-3070 i Lacprodan® DI-3072 na chińskim rynku preparatów recepturowych, a obecnie proces zatwierdzania przechodzi więcej produktów hydrolizowanych.